Hjem > Hardangervidda nasjonalpark > Dyreliv > Villrein


Villrein

- Velkommen til Hardangervidda nasjonalpark


Villrein

Villreinen er det viktigste dyret på Hardangervidda. Hvordan er mulighetene for å se villrein?

Da villreinen vandret fritt

Villreinen vandret opprinnelig fritt over hele Europa. Gjennom klimaendringer, jakt og tamreindrift har blitt villreinen blitt utryddet i resten av Europa. I dag finnes den kun i 23 fragmenterte områder i Sør-Norge. Hardangervidda er det største og det eneste området i landet, hvor villreinen har plass nok til å foreta sine årvisse naturlige vandringer.

Villreinen er viktig for Hardangervidda

Villreinen er uten sammenligning det viktigste dyret på vidda. Ikke lenge etter at isen trakk seg tilbake, inntok den svært så hardføre og uhyre tilpasningsdyktige villreinen Hardangervidda. Villreinen er på konstant vandring over vidda mellom vinterbeitene i øst, og kalvingsområdene og sommerbeitene i sør og vest. Hardangervidda er et typisk leveområde for villreinen, med lange og strenge vintre med knappe ressurser, kombinert med korte intense somre der det haster å ta til seg nok mat før neste vinter.

Hvordan er mulighetene for å se villrein?

Selv om over 1/4 av all villrein i Norge lever på Hardangervidda, er sjansene for å se villrein fra nasjonalparkruta ganske små. På bilferie langs nasjonalparkruta kan du stoppe ved et av utsiktspunktene langs veien, ta fram kikkerten og se etter flokker i fjellsidene mange kilometer unna. Er du heldig, kan du få øye på en flokk.

Hvorfor ser man villrein så sjeldent?

  • Villreinen vandrer i store flokker over Hardangervidda. Nord-Eurpoas største høyfjellsplatå er litt større enn 8000 km2, altså større enn fylkene Østfold, Vestfold og Oslo til sammen. Da sier det seg selv at det skal mye til at du og en villreinflokk er på samme sted samtidig.
  • Villreinen er sky, og holder avstand til mennesker og områder med mye ferdsel.

Hva gjør du hvis du ser villrein?

  • Bruk kikkert og se på villreinen på avstand.
  • Hold deg i ro hvis du ser villrein, slik at den kan trekke seg unna uforstyrret.
  • Kjøp postkort med villrein i stedet for å forsøke å ta egne bilder. 

Villrein på matfatet siden steinalderen

Mennesket har helt siden tidenes morgen jaktet på reinen. I perioder var reinen det absolutt viktigste byttedyret for mennesket. Vi finner derfor en mengde spor høyt til fjells på Hardangervidda etter fortidas fangstfolk, helt tilbake til steinalderen, dvs. for nærmere 8000 år siden. Disse fangstminnene forteller oss historier om et hardt liv i et marginalt naturområde både for rein og mennesker, der naturkreftene har vært utfordring nummer en.

Jakt på villrein

Villreinen på Hardangervidda har i de senere årene oppholdt seg mye på Vinje sin del av Hardangervidda, men også i Tinn, til store glede for lokale jegere. Reinsjakta er for mange i disse bygdene fremdeles et av årets høydepunkter. Jakta foregår både i og utenfor nasjonalparkgrensene, men innenfor det som myndighetene har erklært som villreinens leveområde. Størrelsen på dette området er om lag det dobbelte i forhold til selve nasjonalparken.

Vil du lære mer om villrein?Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.